1.1.2023 lähtien väliaikaisen sairasvakuutuslain muutos päättyy ja tartuntatautipäivärahaa ei enää koronainfektion perusteella kirjoiteta. Vuoden alusta ei siis enää tartuntapäivärahoja haeta eikä makseta edes tartuntatautilääkärin todistuksella. Koronaan sairastuessa noudatetaan normaalia sairaspoissaolo käytäntöä. Koronavirustestiin hakeudutaan oman hyvinvointialueen (Soite tai Östenbottens välfärdsområde) ammattilaisen arvion perusteella, eli 1.1.2023 alkaen ajanvaraus koronavirustestiin ei ole enää julkisessa terveydenhuollossa mahdollista.

Botnia Työterveys siirtyy vuoden alusta sairaslomien suhteen käytäntöön, jossa hoitaja voi kirjoittaa 1-3 vuorokautta sairaslomaa infektiotautien ja vatsaoireiden perusteella voimassa olevan 1-5 vuorokauden sijaan. Sairasloman arvio tehdään puhelimessa tai drop in aamuvastaanotolla klo 8-10. Huomioittehan, että drop in aamuvastaanotto palvelee molemmissa toimipaikoissamme Kokkolassa ja Pietarsaaressa. Lisäksi sairasvastaanotto palvelee arkisin Pietarsaaressa ajanvarauksella ma-to klo 10-14.30 ja pe 10-12.30. Sairasvastaanotolle voi tulla lievissä flunssaoireissa, mutta mikäli on voimakkaat oireet (kova kuume, voimakas yskä, koronan kotitesti positiivinen ja olet oireinen, vatsatauti) suosittelemme yhteyttä puhelinneuvontaamme.

Mikäli sairasloma jatkuu yli kolme (3) vuorokautta, lääkäri ottaa siloin kantaa sairasloman jatkoon joko etäkontaktilla/konsultaatiolla tai vastaanotolla. Tuki- ja liikuntaelin vaivoissa voidaan hyödyntää myös työfysioterapeutin suoravastaanottoa, mikäli yrityksellänne sellainen palvelu kuuluu työterveyshuollon sopimukseen. Suoravastaanoton työfysioterapeutti voi akuuteissa vaivoissa kirjoittaa sairaslomaa 1-3 vuorokautta.

Huomioittehan yrityksenne omailmoituskäytännön ja sen tiedottamisen henkilökunnallenne. Suosittelemme siirtymään 1-3 vuorokauden omailmoitus käytäntöön, mikäli olette vielä noudattaneet pidempää omailmoituspoissaoloa. Mikäli yrityksellä ei ole omailmoitus sairaspoissaolokäytäntöä- suosittelemme sen käyttöönottoa  1-3 vrk esimiehen luvalla. (flunssa, korona, vatsataudit).

  • Drop in- aamuvastaanotto klo 8-10 (Kokkola, Pietarsaari)
  • Työterveyshoitajan puhelinneuvonta joka arkipäivä klo 8-11.30 puh. 06-781 3510 (hoidon tarpeen arvio, ohjaus, neuvonta)
  • Sähköinen ajanvaraus (kiireettömät asiat) työterveyshoitaja sekä työfysioterapeutti www.botniary.fi -> varaa aika -> työterveys

 

Terveisin,

Johtava työterveyslääkäri Raimo Kerttula

Botnia Työterveys henkilökunta