Vad gör vi?
Botnia Företagshälsovård erbjuder tjänster som på bästa sätt stöder din arbetsförmåga och hjälper ditt företag att lyckas.
Botnia Företagshälsovård erbjuder tjänster som på bästa sätt stöder din arbetsförmåga och hjälper ditt företag att lyckas.
fornamn.efternamn@botniary.fi
Stationsvägen 1, 68600 Jakobstad
Öppettider:
mån–tors: 8–16, fre: 8–14
fornamn.efternamn@botniary.fi
Långbrogatan 1–3 D, 1 våningen, 67100 Karleby
Öppettider:
mån–tors: 8–16, fre: 8–14
Vi erbjuder etiskt tillförlitliga och högklassiga företagshälsovårdstjänster. Till dessa hör både lagstadgad företagshälsovård och arbetsrelaterad sjukvård. Målet för det förebyggande arbetet är välmående arbetstagare, en fungerande arbetsgemenskap samt en hälsosam och trygg arbetsmiljö. Ett nära samarbete med ditt företag är avgörande för att nå dessa mål.
I samband med arbetsplatsutredningar och skräddarsydda besök hos ditt företag gör vi upp en verksamhetsplan. Den tar hänsyn till allt från specifika behov till risk- och exponeringsfaktorer hos ditt företag. Arbetsplatsutredningarna görs årligen, eller när det finns ett uttalat behov av en utredning. Vi gör också riskkartläggningar av arbetsmiljön, bedömningar av arbetstrivsel och arbetshygieniska mätningar.
I samband med hälsogranskningar bedömer, följer vi upp och stöder arbetstagarens arbets- och funktionsförmåga, särskilt med tanke på arbetsrelaterad exponering. Under en hälsogranskning ger vi information, råd och vägledning som har med jobb, hälsa, arbetshälsa och arbetssäkerhet att göra. Hälsoundersökningen görs av en företagshälsovårdare och vid behov även av en företagsläkare.
Problem med arbetsförmågan kan antingen uppdagas i samband med en hälsogranskning, i förmansarbetet eller uppmärksammas av kollegor. När vi utvärderar din arbetsförmåga tar vi alltid ställning till din kvarvarande arbetsförmåga. Gemensamma förfaringssätt och stöd av arbetsförmågan avtalas genom så kallade trepartsförhandlingar (med arbetstagaren, arbetsgivaren och företagshälsovården).
Målet för vår verksamhet är att minska sjukfrånvaron genom att så tidigt som möjligt identifiera och ta itu med problem som begränsar arbetsförmågan. Genom att utnyttja partiell sjukdagpenning kan man minska sjukfrånvaro och spara kostnader. Partiell sjukdagpenning används alltid när det är möjligt och i samarbete med kunden. Avsikten med partiell sjukdagpenning är att stödja arbetstagaren när han eller hon återgår till arbetet. Arbetstiden kan minska med 40–60 % jämfört med tidigare.
Sjukdom eller olycksfall leder inte alltid till att arbetstagaren blir fullständigt arbetsoförmögen. Därför övervägs anpassat arbete alltid när det är möjligt. Det är ett alternativ när sjukdom inte hindrar arbetstagaren från att utföra anpassat arbete. Anpassat arbete avtalas vanligtvis genom trepartsförhandlingar, och alltid tillsammans med arbetsgivaren och arbetstagaren.
Företagsfysioterapi är en del av den lagstadgade företagshälsovården. För att förhindra att det uppstår besvär i stöd- och rörelseorganen, eller när du upplever sådana besvär, kan du vara i kontakt med dig egen företagsfysioterapeut. Som en del av förebyggande arbetshälsovård kan du boka tid till ditt företags egna företagsfysioterapeut utan remiss från läkare eller hälsovårdare. Vid företagsfysioterapibesöket får du instruktioner och råd bland annat för egenvård och ergonomi samt hur besvär förebyggs. Företagsfysioterapeuten hänvisar dig vid behov vidare till andra yrkesutbildade personer eller experter inom företagshälsovården. Vid Botnia Företagshälsovård finns också möjlighet till företagsfysioterapeutens direktmottagning. Vid direktmottagningen betjänar företagsfysioterapeuten vid akuta besvär i stöd- och rörelseorganen, och hen har möjlighet att skriva sjukintyg och att rekommendera receptfria läkemedel. Om ni vill ta i bruk direktmottagning görs ett separat avtal med företaget.
När företagsfysioterapeuten besöker arbetsplatser ges råd och rekommendationer om bland annat olika arbetssätt och metoder. Företagsfysioterapeutens kompetens kan också utnyttjas när arbetsstationer planeras.
Till företagsfysioterapi hör också bedömningar av arbetsbelastning (Firstbeat), bedömningar av rehabiliteringsbehov och arbetsförmåga, samt uppföljning av dessa (t.ex. ergometercykeltest, rörlighets- och muskelstyrketester).
Vi erbjuder också företagshälsovårdsinriktad sjukvård. Företagshälsovården koordinerar ärenden kring arbetsförmåga, och samarbetar tätt med arbetsplatser och andra aktörer inom hälso- och sjukvården. Morgonens drop in-mottagning är öppen kl. 8–10 på båda enheterna (Karleby och Jakobstad). Du kan alltså komma till företagshälsovårdens mottagning utan tidsbokning.
Många arbetsgivare tillåter egen anmälan för 1–3 dagar. Det betyder att arbetsgivaren ger lov om frånvaro för till exempel förkylning eller maginfluensa. Egen anmälan minskar ofta både sjukfrånvaro och sjukkostnader.
Arbetsgivaren bör informera företagshälsovården om arbetstagarens sjukfrånvaro senast när frånvaron pågått i 30 dagar. Då börjar företagshälsovården, tillsammans med arbetsplatsen och arbetstagaren, utreda arbetstagarens möjligheter att återgå till arbetet, samt vilka stödåtgärder som behövs. Arbetstagaren ska lämna företagshälsovårdens utlåtande till FPA senast när han eller hon fått sjukpenning i 90 dagar.